Carcassonne
Kaupungit ja ritarit

Valmiin kaupungin pistearvo on 2 pistettä jokaista kaupungin pelilaatta kohden. Tästä poikkeuksena on kaupunki, joka koostuu ainoastaan kahdesta laatasta. Kahden pelilaatan kaupungin arvo on yhteensä 2 pistettä.

Jokainen valmiissa kaupungissa oleva vaakuna tuo kaksi lisäpistettä. Pelin päättyessä keskeneräisen kaupungin arvo on 1 piste per pelilaatta plus 1 lisäpiste jokaisesta vaakunasta.

Lasketaanko pelilaatta, jolla on kaksi erillistä kaupunginosaa kahteen kertaan?
Ei. Kuvan esimerkissä vihreä saa 8 pistettä, ei 10 vaikka kaupunki koostuukin viidestä eri osasta. Vasemman yläkulman pelilaatta lasketaan vain yhteen kertaan.

Miten ohjekirjan sivulla kolme (esimerkki 1) punainen ja sininen ovat saaneet 12 pistettä, eikö heidän kuuluisi saada 10?
Esimerkki on oikein. Huomioikaa vaakuna. Viereisessä esimerkissä vihreä saa 10 pistettä. 8 pistettä kaupungista ja 2 lisäpistettä vaakunasta.

Meillä on ongelma. Punaisella pelaava on juuri asettanut pelilaatan ja ritarin kuvan esimerkin osoittamalla tavalla. Onko tämä sääntöjen vastaista?
Ei ole. Kulmien koskettaminen ei muodosta yhteyttä kaupunkien välillä. Kuvan esimerkissä on edelleen kaksi erillistä kaupunkia ja siten punainen on pelannut aivan oikein.

Mitä tapahtuu jos valmistuneessa kaupungissa on useita samanvärisiä ritareita? Saako ritarit asettanut pelaaja kaupungista pisteet useampaan kertaan?
Ei saa. Kaupunkia hallitseva pelaaja saa pisteet ainoastaan kertaalleen. Ritarien lukumäärä vaikuttaa ainoastaan siihen, kenen hallussa kaupunki on.

© 2004 Hans im Glück Verlag


All Rights Reserved. © 2004-2007 Lautapelit.fi Oy