Carcassonne




Pellot ja maanviljelijät

Pelin päättyessä jokaisesta valmiista kaupungista jaetaan 4 pistettä pelaajalle, jolla on eniten maanviljelijöitä kaupungin ympärillä. Pellot rajoittuvat kaupunkeihin, teihin ja pelilaudan reunoihin. Asetetut maanviljelijät odottavat pelloilla loppupisteytykseen saakka. Ne eivät koskaan palaudu pelaajien varastoon.

Emme ymmärrä maanviljelijöiden loppupisteytystä, voitteko selvittää sitä vielä?
Kuvan esimerkissä on kaksi valmista kaupunkia. Sekä sinisellä että punaisella on yksi maanviljelijä, joka toimittaa näihin kahteen kaupunkiin tavaraa. Molemmat pelaajat saavat siis 8 pistettä.

Pisteytetäänkö kaikki pellot pelin lopussa?
Ei, sillä peltoja ei pisteytetä, vaan valmiit kaupungit, joihin maanviljelijöiden pellot ovat kosketuksessa. Kuvan esimerkissä punainen saa 8 pistettä.

Saako sininen ja punainen ensin 8 pistettä alemmasta pellosta ja punainen sitten uudet 8 pistettä ylhäällä olevasta pienestä pellosta?
Ei. Sininen ei saa pisteitä lainkaan, sillä punaisella on enemmän maanviljelijöitä toimittamassa tavaraa kaupunkeihin. Punainen saa yksin 8 pistettä.

Kuinka lähellä maanviljelijän täytyy olla kaupunkia, jotta sen laskettaisiin toimittavan tavaraa kaupunkiin?
Etäisyydellä ei ole väliä, kunhan välissä ei ole tietä tai toista kaupunkia. Kuvan esimerkissä keltainen saa 8 pistettä, vaikka valmiit kaupungit eivät ole suorassa kosketuksessa maanviljelijään.

Kuinka pitkälle pelto voi ulottua. Eräässä pelaamassamme pelissä koko pelilaudalla oli vain yksi suuri pelto ja muutama pieni pellon saareke, onko tämä mahdollista?
Kyllä se on mahdollista. Pellot rajautuvat vain teihin, kaupunkeihin ja pelilaudan reunoille. Kuvan esimerkissä keltainen ja musta maanviljelijä ovat eri pelloilla.

Ovatko keltainen ja vihreä maanviljelijä kuvan esimerkissä samalla pellolla?
Eivät ole. Carcassonnen sääntöjen mukaan kulmittain olevat pelilaatat eivät ole yhteydessä toisiinsa. Myös musta on eri pellolla kuin keltainen, koska välissä on tie.

Mitä tapahtuu maanviljelijöille, jotka ovat kokonaan teiden ympäröimiä, ilman että he olisivat yhteydessä yhteen ainoaan kaupunkiin?
Hmmmm... Tämä on kerrassaan harmillinen tilanne. Maanviljelijä ei tietenkään palaudu pelaajan varastoon pelin aikana, eikä hänestä ole loppupisteytyksessä mitään hyötyä. Tämä resurssi on mennyt hukkaan.

Onko kuvan esimerkin maanviljelijästä mitään hyötyä?
Kyllä on. Hän toimittaa tavaraa ympärillään oleviin kaupunkeihin aivan kuten hänen avarammilla pelloilla työskentelevät kolleegansa. Pellon koolla ei ole mitään väliä.

Olen pelannut Carcassonnea saksalaisten tuttavieni kanssa ja heidän tapansa laskea pisteet maanviljelijöistä oli aivan erilainen kuin mihin olen itse tottunut. Kuinka tämä on mahdollista?
Suomenkielinen käännös on tehty Carcassonnen ensimmäisen painoksen pohjalta (joka voitti Saksan vuoden peli palkinnon). Tämän jälkeen maanviljelijöiden pisteytyssääntöjä muutettiin hieman seuraavia painoksia varten ja saksalaisten ystävienne kanssa syntynyt hämmennys johtuu varmastikin siitä, että he ovat pelanneet myöhempää painosta. Lautapelit.fi:ssä koimme, että Carcassonne tulee julkaista alkuperäisessä asussaan, ilman sääntömuutoksia. Tähän ovat päätyneet monet muutkin paikallisen käännöksen tehneet maat.

Uuden painoksen pisteytyssäännön mukaan pisteet jaetaan per pelto, ei per valmis kaupunki. Jokaisella pelolla johtoasemaa pitävä pelaaja saa 3 pistettä jokaista kaupunkia kohden, joihin pelto rajoittuu. Pistemäärä per kaupunki on siis alhaisempi, mutta monesta kaupungista jaetaan pisteet kahteen kertaan, koska kaupunki voi rajoittua useampaan peltoon samanaikaisesti. Tätä laskutapaa noudattaen kuvan esimerkkitilanteessa keltainen saisi siis 3 pistettä ja sininen 6. Suomekielisen pelin (eli alkuperäisten) sääntöjen mukaan sininen saa 4 pistettä. Aivan viimeisimmän sääntömuutoksen mukaan pienestäkin kaupungista (kahden pelilaatan kokoisesta) saisi kaupungin valmistuessa 4 pistettä (2 sijaan). Carcassonnen virallisia sääntövariantteja voit käydä katsomassa osoitteessa www.carcassonne.de/varianten_klein.htm.

© 2004 Hans im Glück Verlag


All Rights Reserved. © 2004-2007 Lautapelit.fi Oy