Carcassonne
Yleisiä asetteluohjeita

  • Pelin aikana kaksi aiemmin erillään ollut aluetta voidaan yhdistää asettamalla uusi pelilaatta.
  • Jos kaikilla aiemmin erillään olleilla alueilla oli seuraajia, alueen hallinta siirtyy sille pelaajalle, jolla on enemmän seuraajia yhdistyneellä aluella kuin muilla.
  • Kun alue valmistuttuaan pisteytetään, kaikki pelaajat, joilla oli eniten seuraajia aluella saavat täydet pisteet valmistuneesta alueesta.
  • Kun alueet yhdistävä pelilaatta asetetaan, sille ei saa asettaa seuraajaa, koska alueella on ennestään seuraajia.

Kaksi maantierosvoa (saman tai eri väristä) ovat kahdella eri tieosuudella. Uusi pelilaatta yhdistää nämä samaksi tieksi. Mitä tapahtuu?
Tie kuuluu molemmille maantierosvoille ja molempien maantierosvojen omistaja saa täydet pisteet. Mikäli yhdellä pelaajalla on useampi seuraaja samalla pisteytettävällä aluella, saa hän kuitenkin valmistunnen alueen pisteet vain kertaalleen. Valmistuneella alueella olevat seuraajat voidaan asettaa pistetytyksen yhteydessä vierekkäin, tämä helpottaa pisteiden laskua etenkin maanviljelijöiden osalta pelin loppupisteytyksessä.

Meille on hieman epäselvää, saako pelaaja, jolla on kaksi ritaria valmistuneessa kaupungissa kaksinkertaiset pisteet?
Ei, seuraajien lukumäärällä on merkitystä ainoastaan siinä vaiheessa, kun verrataan kenellä eniten seuraajia pisteytettävällä alueella. Useampi seuraaja samalla alueella ei kertaa pisteiden lukumäärää.

Tien tai kaupungin valmistuessa pelaaja, jolla on eniten maantierosvoja tai ritareita saa pisteet. Lasketaanko kaikki pelilaudalla olevat seuraajat?
Ei lasketa. Ainoastaan valmistuneella tiellä tai kaupungissa olevat seuraajat otetaan huomioon. Sama koskee maanviljelijöitä pelloilla loppupisteytyksen yhteydessä. Kuvan esimerkissä sekä musta että keltainen saavat valmistuneesta tiestä pisteet. Alempana oleva keltainen seuraaja ei vaikuta pisteytykseen, koska se on eri tieosuudella.

Meille on epäselvää, kuinka valmistuneesta tieosuudesta syntyvät pisteet jaetaan kahden pelaajan kesken, joilla molemmilla on yhtä monta maantierosvoa kyseisellä tieosuudella. Mitä jos pisteitä tulee pariton määrä - jaetaanko puolikkaita pisteitä vain pyöristetäänkö ylös- tai alaspäin?
Pisteitä ei jaeta. Molemmat pelaajat saavat täydet pisteet. Yhteistyö saattaa tuottaa joissakin tapauksissa parhaan lopputuloksen ja pistelautaa pääsee kiertämään useampaan otteeseen!

© 2004 Hans im Glück Verlag


All Rights Reserved. © 2004-2007 Lautapelit.fi Oy